Rakennusvalvonta
Rakennusvalvonta käsittelee rakennusluvat, neuvoo ja valvoo rakennustoimintaa, antaa lausuntoja rakennus- ja poikkeuslupahakemuksiin, antaa tietoja väestötietojärjestelmään rakennus- ja huoneistotietojen osalta sekä laatii valmiustodistuksia.
Rakentamisen hyvä lopputulos on rakennuttajien, suunnittelijoiden, urakoitsijoiden, viranomaisten sekä kiinteistön omistajien ja käyttäjien yhteinen etu.
Toimi näin
Rakentamislupaa haetaan kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta, joka antaa asiassa myös neuvontaa.
Rakentamislupaa voi hakea rakennuspaikan haltija, joka voi olla omistaja, omistajan valtuuttama tai rakennuspaikkaa vuokra- tai muun sopimuksen perusteella hallitseva henkilö.
Rakentamislupahakemuksen vireille tulosta on pääsääntöisesti ilmoitettava naapureille. Naapurilla tarkoitetaan viereisen tai vastapäätä olevan kiinteistön tai muun alueen omistajaa ja haltijaa. Samanaikaisesti on asian vireilläolosta sopivalla tavalla tiedotettava myös rakennuspaikalla. Ilmoitus naapureille voidaan jättää tekemättä silloin, kun hanke on vähäinen tai hankkeen vaikutus ei ole naapurin kannalta olennaista. Naapurikuulemisen tarpeen arvioi rakennusvalvontaviranomainen.Kaikki rakentamiseen liittyvät luvat, lukuun ottamatta poikkeuslupia ja suunnittelutarveratkaisuja haetaan sähköisesti Lupapisteen kautta.
Kenelle ja millä ehdoin
Jos elinkeinonharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, toimintaan vaaditaan samat luvat kuin Suomeenkin sijoittautuneilta elinkeinonharjoittajilta.
Aloita asiointi
Sijoittamisen edellytykset voidaan ratkaista myös erillisillä päätöksellä eli sijoittamisluvalla (entinen suunnittelutarveratkaisu). Menettelytapaan voivat vaikuttaa mm. hankkeen koko, sijainti ja vireillä olevien hankkeiden määrä ja kaavoitustilanne.
Sijoittamislupa- sekä poikkeuslupapäätöksen tekee kunnanhallitus.